keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Verhot nenäliinasta

Tein vanhan nukkekodin ruokailuhuoneeseen verhot nenäliinasta. Nenäliina on kirpparilöytö vuosien takaa ja se on niin hieno, etten ole raskinut käyttää sitä mihinkään. Nyt se päätyi kuitenkin ikkunaan ja lopputulos on söpö.


Nenäliina on noin 25x25 cm. Silitin sen, josta jäi märkä läntti keskelle mutta sehän onneksi kuivuu.

Leikkasin nenäliinan poikki noin 17 sentin kohdalta, koska se oli sopiva verhojen suhde ikkunan kokoon nähden saumanvaroineen  ja ompelin pitsittömään reunaan kujan.

Sen jälkeen leikkasin palasen keskeltä halki ja otin grillitikun pätkän, jonka olin mitannut vähän ikkunaa leveämmäksi ja pujotin toiseen päähän puuhelmen. 

Ujutin nenäliinan palasen pitsitön reuna edellä tikun helmipäähän ja toisen kappaleen pitsireuna edellä viereen ja rypytin kankaan tasaisesti koko tikun matkalle. Liimasin puuhelmen toiseenkin päähän. 

Kiinnitin verhotangon nuppineuloilla pahville (tähän käy styrox tai mikä tahansa kosteutta kestävä pehmeä alusta, johon voi upottaa nuppineuloja).


Muotoilin verhot nuppineuloilla alhaalta ja keskivaiheelta. Tähän olisi voinut jo nyt kiinnittää pitsit, joilla rypytetään verhoa kasaan mutta tein tällä kertaa kasauksen nuppineuloilla. En työntänyt nuppineuloja kankaan läpi vaan pitsin rei'istä ja kasaamiskohdassa ulkoreunoilta ristikkäisillä nuppineuloilla, koska en halunnut verhoihin reikiä. Nuppineulojen reiät jäävät tärkkäyksessä ikävästi näkyviin (been there, done that).


Töpöttelin pitsittömät reunat liimalla, etteivät ne rispaannu.


Varastojen kätköistä löytyi silitystärkkiä, jolla kovetin verhot. Tähän kävisi myös vesi-liima-seos (2:1 laimennus ainakin toimii) tai sokerivesi (1:1 kuumaan veteen liuotettuna).


Suihkuttelin tärkkiä ihan reippaasti.


Oioin laskoksia varovasti puutikulla ja jätin verhot kuivumaan vuorokaudeksi.


Kun verhot olivat kuivuneet ja kovettuneet, irroitin nuppineulat ja ompelin pitsit kasaamiskohdan ympärille. Siistin vähän pitsittömiä reunoja saksilla.


Taivutin rautalanganpätkän verhotangon ympärille ja porasin ikkunan viereen reiät, johon rautalangat upotin pienen liimatipan kanssa. Rautalangat eivät näy ollenkaan kun verhot on paikoillaan. 


Ta-daa! Tässä kohtaa vain ihmettelin homman helppoutta :)


Vielä kukkamaljakko ikkunalle ja muu sisustus paikoilleen, valmista tuli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti